• Noorwegen_topbanner

EENBENIGE VOORVORK VAN CANNONDALE SENSATIONEEL VERNIEUWD


De Lefty voorvork van Cannondale is bij vele inmiddels een bekend fenomeen. Destijds een eigenzinnige keuze die eigen is gebleven. Na 18 jaar is de voorvork aan zijn 8ste versie toe. Vandaar ook de Spaanse benaming Lefty Ocho. Cannondale presteert het om de voorvork als single crown op de markt te brengen en daarbij zelfs een verbeterde stijfheid te bieden.

Gewicht

Een voorvork heeft een flink aandeel in het totaalgewicht van een fiets het is daarom dan ook wenselijk deze zo licht mogelijk te maken. Cannondale slaagt daar met de Lefty Ocho in door maar liefst 250gram op zijn voorganger te besparen. De carbon versie weegt daarbij slechts 1446 gram. Mocht je banksaldo niet toereikend zijn dan is er ook een aluminium versie. Deze zet ook een zeer scherp gewicht op de weegschaal van 1735 gram. Het weglaten van de 'double crown' bespaart een flinke slok op de grammen. Met deze cijfers zet Cannondale een zeer lichte voorvork neer die zich schaart onder de lichtste voorvorken op de markt.

Aandachtspunten bij deze voorvork waren souplesse, gewicht, stijfheid en betrouwbaarheid. Dat vraagt om zeer geavanceerde technologie. Daarbij heeft Cannondale veel gebruik gemaakt van kennis in de markt en heeft ingenieurs van verschillende merken binnen gehaald.

"Om de prestaties met Lefty naar een nog hoger plan te tillen, moesten we met een schone lei beginnen,͟ zegt Jeremiah Boobar, de Director of Suspension Technology van Cannondale. We moesten terug naar de XC-roots van de Lefty en de volledige structuur vanaf de kroon naar beneden toe opnieuw bekijken."


Compatibel

De voorvork heeft nu standaard maten 1 1/8 en 1 1/5 daarmee pas de vork in ook niet Cannondale fietsen. Waar Lefty liefhebbers eerst kunstgrepen moesten uitvoeren om deze op een niet Cannondale te plaatsen voldoet deze nu aan de standaarden. Helaas zit de Lefty Ocho vooralsnog alleen in de nieuwe F-Si. Aangezien er lovers and haters zijn kun je geluk hebben en een vork overnemen van iemand die niet overtuigd is. In het andere geval zul je geduld moeten hebben totdat Cannondale deze als los voorvork op de markt brengt.

Augmented Reality App

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat voorvorken uitgerust worden met een app die je kan helpen. Deze nice to have wordt ook door Cannondale geboden doormiddel van de Augmented Reality App. In dit geval geeft het aan wanneer er weer eens wat onderhoud nodig is en helpt je bij het aanschaffen van nieuwe onderdelen mochten deze vervangen moeten worden.

De prijzen en beschikbaarheid zijn nog niet bekend gemaakt door Cannondale.
Voor meer informatie; www.cannondale.com

Vorige pagina Naar boven
Deel dit artikel
Zoeken
Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang ons E-NEWS

Social media


Bike video'sVolg ons

Poll

GRAVELFIETS

Divide