• Noorwegen_topbanner

Zadel review; Selle Italia Novus Superflow Endurance SEen zadel, hoe belangrijk is dat nu? Met een bikefitting wordt er in ieder geval veel aandacht aan besteed. Er zijn eigenlijk drie contact punten die de aandacht vragen. De handvatten, de pedalen/schoenen en het zadel. Vroeger was een zadel een zadel en Multi inzetbaar. Die tijden zijn vervlogen en gelukkig is men erachter gekomen dat dit contactpunt met je fiets ontwikkeling vereist.

Het Selle Italia zadel de Novus Superflow Endurance S is 2 maanden lang bijna iedere dag onderweg geweest. Op lange tochten maar ook op korte ritjes.

Gezien het brede scala aan zadels is het wellicht interessant om inzichtelijk te hebben waarvoor dit zadel het beste ingezet kan worden. Dankzij verbeteringen in de details kunnen de zadels discipline specifiek ontwikkeld worden. Dit zadel monteer ik in ieder geval op mijn racefiets.

Bij Selle Italie valt dit zadel onder de Expert klasse. Voor de fanatieke amateur die opzoek is naar uitstekende prestaties zonder daarbij te compenseren op comfort.

Laten we de specificaties van dit zadel eens op een rijtje zetten.


S3/L3; Doormiddel van het meetinstrument van idmatch, genaamd de Smart Caliper, wordt de juiste zadelmaat bepaald. In dit geval is het kenmerk een hoge bekkenrotatie. Een bikefitter kan je hiermee helpen.


Gelflow; Een flinke uitsparing gecombineerd met gel om de ‘weke delen’ te ontzien. Hierbij is aan de voorkant veel ruimte. Een dunne laag silicone gel absorbeert daarbij de wegtrillingen.


Fibra-tek; Een stevige micro-afdekking met een laag gewicht zorgt ervoor dat het zadel schuren van zand tussen jou en het zadel overleeft.


Extra padding; De extra vulling zorgt voor comfort op langere ritten en voorkomt huidirritatie.


Ti316 Rail; Een duurzame rail die 15% lichter is als een reguliere rail.

Heel opvallend aan dit zadel is in ieder geval zijn uitsparing. Dit valt direct op. Het is bedoeld om het kruis te ontzien. De zogenaamde ‘weke delen’. Deze uitsparing dient ook groot te zijn om zijn functie uit te kunnen voeren. Dat is hier wel gelukt en het kruis wordt hiermee ook echt ontzien. Het vraagt in het begin wel wat gewenning doordat het zadel aan de voorkant ook iets breder is. De gel absorbeert in iedere gevoel goed en je hebt niet het gevoel dat je hierbij op een plank zit. De uitsparing loopt door tot op de neus van het zadel en loopt schuin af. Dit verbetert de ‘toegankelijkheid’ van het zadel en zorgt ervoor dat je een toerhouding aan kan nemen.

‘Less is more’ is een veel gehoorde uitspraak als het gaat om de vulling van het zadel. Met dit zadel is de juiste balans gevonden voor diegene die ook eens wat langer in het zadel willen zitten. De extra vulling zorgt voor dit comfort. Gelukkig is er niet te veel padding gebruikt waardoor er in ieder geval geen doorzit punten zijn geconstateerd. Zelfs na een uurtje of 5 is het op het zadel in ieder geval goed uit te houden. De temperatuur was tijdens deze specifieke rit een grotere beperking.Het zadel is gecurved en is geen rechte plank wat je bij een high performance zadel wel weer ziet. Het meer gevormde zadel zorgt ervoor dat je zadel je goed neerzet. Ben je een onrustige fietser die bij iedere dorpsgrens uit zijn zadel springt om als eerste aan te komen dan zou een high performance zadel beter zitten. Of misschien anders gesteld, beter staan. Dit zadel zorgt in ieder geval voor de racer die rustig in het zadel blijft.

Zoals je zou verwachten bij een zadel is deze in verschillende maten beschikbaar. Voor diegene met de zitpunten dichtbij elkaar is er een Small en voor diegene met bredere zitpunten is de Large een kandidaat.

Door het stevige materiaal van de afdekking is het zadel ook in te zetten als je een keertje offroad gaat en je gravelbike eens aan de tand wilt voelen. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat er zand op je zadel komt welke het dek zal beschadigen. Wij reden er in ieder geval mee door weer en wind en het zadel toonde zelf na 2 maanden geen spoor van slijtage.

De Novus Superflow Endurance S is aan te schaffen voor €169,90. Verwarm hem niet met zijn kleine broertje de Novus Superflow Endurance TM die €99,90 kost. In de Endurance S zit carbon in de schaal en een rail van titanium. Dit maakt hem lichter en sterker.

Voor informatie: www.selleitalia.com
Vorige pagina Naar boven
Deel dit artikel
Zoeken
Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang ons E-NEWS

Social media


Bike video'sVolg ons

Poll

GRAVELFIETS

Divide