• Noorwegen_topbanner

10 tips om veilig te fietsen in de winter

Er komen nog een aantal winterse dagen aan. Daarom hebben wij een paar handige tips voor jullie, zodat je zelfs in deze winterse dagen goed en veilig kan fietsen!


1 Ik val op
De winterdagen zijn een stuk donkerder dan de dagen van andere seizoenen, het is daarom erg belangrijk om goed zichtbaar te blijven. Zorg voor felle reflecterende sportkleding, duidelijke verlichting en reflectoren aan alle kanten van je kanten van je fiets.

2 De ui-look
Iedereen weet dat veel laagjes kleren gelijk staan aan meer warmtebehoud. Maar de ui-look werkt het best als je als buitenste laag water- en windbestendig is. Dit zorgt voor een nog betere lucht isolatie waardoor de lichaamswarmte niet weg gaat.

3 Traanogen
Het dragen van een veiligheidsbril is niet alleen prettig tijdens oudjaarsavond. Een veiligheidsbril is erg prettig op de fiets, zeker tijdens deze koude dagen. Hoe sneller je rijdt hoe onplezieriger de koude wind in je ogen kan, een veiligheidsbril stopt de traanogen en laat je gemakkelijker fietsen.

4 Gladde fiets op gladde wegen
De nattigheid, het vuil en het zout wat zich deze dagen over de weg verspreidt kan erg gemakkelijk je fiets aantasten. Het is daarom er belangrijk om de fiets regelmatig schoon te houden, richt hierbij voor al veel aandacht op de ketting, dit onderdeel van de fiets kan bij koud weer erg snel bevriezen.
Zet je fiets binnen om er voor te zorgen dat het niet bevriest.

5 Winterbanden
Mensen kleden zich aan naar het weer. Als het koud is draag je veel meer kleren, met regen draag je een regenjas en met zon lopen wij gemakkelijk in een T-shirt buiten. Fietsen moeten net zo worden behandeld om er voor te zorgen dat de fiets goed blijft functioneren.
Net zoals voor auto's zijn er voor fietsen ook winterbanden te vinden, ook is er speciale winterverlichting voor fietsen en er zijn zelfs wintergeschikte remmen voor fietsen te vinden. Al deze onderdelen zullen er voor zorgen dat het valrisico een stuk wordt verkleind tijdens de winterdagen.
Deze onderdelen zijn in tegenstelling tot auto's niet verplicht voor fietsers, maar ze worden absoluut aangeraden.

6 Trucje
Winterbanden zijn natuurlijk niet heel erg goedkoop en in Nederland is de winter ook niet super hardnekkig, daarom kopen veel mensen geen winterbanden voor hun fiets. Als je nou alsnog veiliger op de weg wilt fietsen maar geen geld uit wilt geven, laat dan wat lucht uit de banden van uw fiets lopen. Dit verlaagd de luchtdruk in de banden waardoor er een groter oppervlak wordt gecreëerd, dit zou het rijcomfort kunnen verbeteren.
Zorg er wel voor dat u de minimale druk behoudt die uw banden moeten hebben om veilig op de weg te kunnen fietsen.

7 Blaadjes op de weg
Naast vorst zijn bladeren ook gevaarlijk voor fietsers, het is bijna net zo makkelijk om over een met bladeren bedekte weg te slippen als dat het is op een ijzige weg.
Rij daarom in de winter zorgvuldiger en zelfs iets langzamer, hou ook meer afstand van andere fietsers, auto's of voetgangers.

8 Bij twijfel niet doen
Als het sneeuwt of vriest worden vaak eerst de wegen vrijgemaakt, helaas worden de fietspaden vaak verwaarloosd. Ga daarom bij twijfel de weg niet op voordat je jezelf bezeert op een bevroren fietspad.

9 ijzige keel
In de winter is het belangrijk om tijdens het fietsen meer aandacht te besteden aan de ademhaling. Om er voor te zorgen dat de koude lucht overeenkomstig kan worden opgewarmd is het, het best om te inhaleren over de neus. Ook is een sjaal of doek voor de mond prettiger omdat de opgenomen winterse buitenlucht dan niet zo koud de luchtwegen in komt.

10 Rek en strek
Rekken is er belangrijk in de winter, je spieren worden sneller stijf tijdens de koude temperaturen. Rek daarom voor en na het fietsen de spieren goed, dit verminderd het risico op letsels en spierpijn.
Vorige pagina Naar boven
Deel dit artikel
Zoeken
Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang ons E-NEWS

Social media


Bike video'sVolg ons

Poll

GRAVELFIETS

Divide